• Etusivu
  • Blogi
  • Etelä-Karjalan retkikohteet Retkikartta.fi-palveluun

Etelä-Karjalan retkikohteet Retkikartta.fi-palveluun

Retkeilyreitit ja retkikohteet ovat asukkaiden hyvinvoinnin ja matkailun edistämistä.

Etelä-Karjalan maakunnassa on laaja retkeilyreittiverkosto taukopaikkoineen. Yleiseen käyttöön tarkoitettuja reittejä ja palveluita on tehty Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiön, kuntien ja kyläyhdistysten toimesta – useimmiten hankerahoituksella. Kuntien ja virkistysaluesäätiön retkikohteet on tarkoitettu sekä kuntien asukkaille (luontoliikunta lisää asukkaiden hyvinvointia), että loma-asukkaille ja matkailijoille (hyvät retkeilypalvelut lisäävät alueen vetovoimaisuutta ja siten tukevat paikallisten matkailuyritysten toimintaa). 

Missä reitit kulkevat, missä on laavuja ja tulipaikkoja retkeilijöille?

Olemassa olevien retkikohteiden käyttöä voi yhä lisätä ja käyttäjäkuntaa tulee laajentaa. Pullonkaulaksi on muodostunut puute retkeilijöille sopivasta ja maastossa liikkumiseen riittävän tarkasta kartta-aineistosta.  Maakunnan asukkaiden ja matkailijoiden on vaikea löytää kohteisiin ja reiteille. Painettuja karttoja on tehty hankkeilla joillekin reiteille ja alueille, mutta koko maakunnan kattavia karttoja ei ole olemassa. Syynä karttojen vähäisyyteen on painettujen karttatuotteiden tuottamisen kustannukset, lisäksi ongelmaksi koettu tietojen nopea vanhentuminen ei ole innostanut karttojen kustantamiseen.

Valtakunnalliset rekisterit ja palvelut hyötykäyttöön maakunnassa

Metsähallituksen ylläpitämä Retkikartta.fi-karttapalvelu avattiin viime vuonna myös kuntien ylläpitämille retkeilypalveluille, ja tämä mahdollisuus päätettiin heti hyödyntää. Tiedot tallennetaan toisen valtakunnallisen paikkatietojärjestelmän eli Liikuntapaikat.fi-rekisterin kautta, tietojen tallennus on kuntien vastuulla. Etelä-Karjalan liikuntapaikkojen tiedot rekisterissä ovat puutteelliset erityisesti luontoliikuntapaikkojen osalta, syynä on mm. se, että eri kunnissa näiden ylläpito on eri toimialojen tehtävänä eikä retkipalveluja osata välttämättä ajatella liikuntapaikkoina.

Retkikartta.fi on suosittu palvelu!

Retkikartta on on retkeilijöiden tuntema nettikarttapalvelu, josta löytyvät helposti kaikki Metsähallituksen ylläpitämät retkeilykohteet, kuten kansallispuistot ja muut luonnonsuojelualueet sekä valtion retkeilyalueet reitteineen, taukopaikkoineen ja muine palveluineen. Retkikartalla oli vuonna 2015 lähes 3 miljoona käyntikertaa. Suosion takaa paitsi kattava informaatio, se on myös käyttäjälle ilmainen. Retkikartasta on tehty myös mobiiliversio, joka toimii paikannustoimintoineen toimii kaikissa mobiililaitteissa. Retkikartta on pysyvä palvelu, jonka rahoittavat ympäristöministeriö sekä maa- ja metsätalousministeriö.

Helppokäyttöinen karttapalvelu antaa paljon tietoja

Nykyaikaisessa karttapalvelussa on helposti skaalautuvat karttapohjat. Tarkimmilla tasoilla käyttäjä näkee Maanmittauslaitoksen maastokartan, jonka päällä valitut retkikohteiden symbolit näkyvät. Kohteen tietoihin pääsee kartalta suoraan symbolikuvaa klikkaamalla. Vaihtoehtona karttapohjalle on ilmakuva, jonka avulla retkeä on mukava suunnitella tietokoneselaimella. Myös tulostustoiminto on helppo käyttää; käyttäjä voi valita tulostettavan alueen, mittakaavan ja kartan oheen tulevat tiedot. Maastossa tulosteet vastaavat painettua karttaa ja tukena paikannuksessa voi käyttää karttapalvelua mobiililaitteessa. 

Tavoitteena luonnossa liikkumisen lisääminen

Virkistysaluesäätiön hankkeen tavoitteena on lisätä eteläkarjalaisten luonnossa liikkumista ja siten vaikuttaa väestön viihtyvyyteen ja hyvinvointiin. Kunnallisten retkikohteiden tullessa samaan valtakunnalliseen karttapalveluun tulevat eri maakuntien retkikohteet paremmin kaikkien retkeilijöiden saavutettavaksi – ehkäpä palvelu tulee lisäämään kotimaan luontomatkailua!

Maaseutuohjelmasta rahoitus 

Palvelussa julkaistavien kohde- ja reittitietojen tulee luonnollisesti olla oikeita ja ajan tasalla. Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö päätti tarjota kunnille apua tietojen tallentamisessa ja tarkistamisessa – Kaakkois-Suomen ELY-keskus hyväksyi työn rahoitettavaksi Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta. Tallennustyö aloitettiin marras-joulukuussa talviretkikohteista ja hiihtoladuista, kaikki kohteet ja reitit näkyvät kartalla ensi kesään 2016 mennessä. 

Jutun kirjoittaja ja lisätiedot:

Hanna Ollikainen, asiamies / toiminnanjohtaja, Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö 

p. 040 823 5105, sp: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Linkkejä:

Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö

Retkikartta.fi

Liikuntapaikat 

Sivun kuva: Latureitit julkaistiin ensin, olihan hiihtokausi käsillä. Kuvassa Joutsenon alueen latuverkosto ja laavut. Retkikartta.fi-palvelussa voi valita näkymään halutut reittimuodot ja palvelut.

Edellisen sivun kuva: Hanna Ollikainen kirjoittaa KaakonKantrin blogissa Retkikartta.fi-palvelusta. Kuvaaja: Saija Räty, tiedottaja, KaakonKantri

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Raatimiehenkatu 18, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin