Harry Potter ja pelon taloustiede

Kaikki harrypotterinsa lukeneet muistavat taikaministeri Rufus Rymistyirin legendaariset sanat: ”Elämme kiistämättä synkkiä aikoja.” 

Noidat kääntyvät toisiaan vastaan, taivaalla leijailevat ankeuttajat imevät uhreistaan viimeisetkin ilonpisarat ja pahan ruumiillistuma, ”hän, jonka nimeä ei saa mainita”, kasvattaa voimiaan ja lähettää kätyreitään levittämään pelkoa ja sekasortoa.

Kuulostaako tutulta? Eipä ihme, sillä tämähän on kuin uutisia lukisi. Ajat ovat ankarat, ihmiset syyttelevät ongelmista kilvan toisiaan, huoli yhä ankeammasta tulevaisuudesta painaa hartiat kumaraan ja maailmalla jylläävät sodat sekä nurkan takana vaaniva terrorismi saavat pelon valloilleen.

Ovatko asiat todella näin huonosti? Onko peli menetetty? No, ei ole. Joskus on ollut huonomminkin. Esimerkiksi 1860-luvun nälkävuosina, kun kahdeksan prosenttia Suomen väestöstä menehtyi. Tai sotavuosina, kun satoi luoteja ja leipään piti laittaa puolet petäjäistä. Ja silti olemme menneet eteenpäin, eläneet ja kehittyneet.

Toki ongelmat ja uhat ovat nykyään todellisia ja pahenevat yhä entisestään, kun pelko ja negatiivisuuden kierre saavat vallan. Pelko lamaannuttaa ja saa pistämään pään pensaaseen, myös talouselämässä. Naapurin Pekka ei uskalla aloittaa keittiöremonttia, kun ei ole varmaa, juokseeko palkka enää ensi vuonna. Kylän sahayrittäjä ei uskalla investoida uuteen teollisuushalliin, kun tulevaisuus ja tilaukset näyttävät epävarmalta. Ihan loogista ja järkevää, mutta sinä päivänä, kun kaikki alkavat ajatella näin, saamme heittää rukkaset naulaan. 

Entä kuinka pelon pieksämässä velhomaailmassa lopulta kävi? Tarvittiin rohkeita, luovia yksilöitä, jotka uskalsivat toimia, vaikka hirvitti. Tarvittiin yhteistyötä vaikeuksien voittamiseksi ja pahan karkottamiseksi. Tarvittiin myös ripaus onnea. Niinhän se aina menee. Sekä elokuvissa että elämässä. Ei anneta pelolle valtaa.

Rohkeita yrittäjiä ja menestystarinoita on onneksi vielä meidänkin maailmassamme. Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma on kasvurahasto, joka luo uskoa tulevaan ja antaa eväitä niin uusien yritysten syntymiselle kuin toimivien yritysten kehittämiselle. Lue lisää!

Teksti ja kuva: Saija Räty, tiedottaja, KaakonKantri

 

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Raatimiehenkatu 18, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin