• Etusivu
  • Blogi
  • Leaderistä tuttu toimintatapa käy kaupungissakin

Leaderistä tuttu toimintatapa käy kaupungissakin

Kotkan keskusta-alueilta saatu viesti kertoi toimijoilla olevan kiinnostusta ja voimavaroja lähteä mukaan kansalaistoimijalähtöiseen alueen kehittämistyöhön Leaderin toimintatapaa vastaavalla mallilla. Keskeiset kehittämisajatukset ovat samankaltaisia maaseutualueiden kanssa.

Kuitenkin maaseudulla kannetaan enemmän huolta palvelujen ja työpaikkojen sekä nuorten vähenemisestä, kun taas keskustoissa kaivataan maaseudulla vahvana elävää yhteisöllisyyttä. Keskustoissa halutaan madaltaa aitaa maaseudun ja kaupungin välillä sekä lisätä arkipäivän kontaktia luontoon. 

Pyhtäältä Miehikkälään ulottuvalla rannikkoalueella vaikuttavan Leader Sepran näkökulmasta katsottuna yhteistyön ja yhteisen toiminnan mahdollistaminen maaseutu- ja kaupunkialueiden välillä on tarpeen. Yhteistyö hyödyttää toiminta-aluetta kokonaisuudessaan. 

Suuri osa asukkaista vaikuttaa työn tai vapaa-aikansa puitteissa sekä maaseudulla että kaupungissa, joten raja ei käytännössä ole niin selvä kuin millaisena se rahoitusvälineiden karttarajauksissa näyttäytyy.
 
Sepra 2020 -strategian painopisteet toteutuvat kaikki myös kaupunkikeskustojen toiminnassa. Ne tukevat hyvin Kymenlaakson maakuntaohjelman 2014–2017 Vetovoimainen Kymenlaakso –painopistettä niin kohderyhmien kuin toimenpiteiden osalta. Vuoteen 2030 ulottuvaa maakuntasuunnitelmaa strategia tukee erityisesti Laadukas, puhdas ja viihtyisä asuin- sekä toimintaympäristö  –kohdan osalta.

Yhteistyön verkkoja viriteltiin joulumyyjäisillä

Sepran Asukaslähtöinen kehittäminen Kotkassa 2015 - 2016 -hanke järjesti joulukuussa Korttelikoti Muorikassa myyjäiset yhteistyössä seurakunnan, Kotkan Korttelikodin, Kotkan Eläkeläisten, SPR:n sekä Vammaisten yhteistyöjärjestön kanssa. Oli ilo huomata, että kaikki olivat innostuneita yhteisen tapahtuman toteuttamisesta.
Myyjäispäivänä satoi vettä, mutta se ei tunnelmaa haitannut, vaan joululaulut kaikuivat ja riisipuuro maistui niin asiakkaille kuin myyjillekin. Mukana oli myös maaseutualueen yrittäjiä myymässä muun muassa kalaa, leipää, käsitöitä sekä kotimaisista marjoista valmistettuja tuotteita, kuten lakkaglögiä.

Teksti ja kuvat: Heidi Hansén, hankekoordinaattori, Leader Sepra

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Raatimiehenkatu 18, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin