Oletko sinäkin salamaalainen?

Kun pääkaupungissa työskentelevä ystäväni muutti Tuusulaan, sanoi hän olevansa nyt maalainen. Jäin hämmästyksestä suu auki: ”Ai, miten niin maalainen?” -No, Tuusula on kunta, eikä kaupunki, hän vastasi. Niinpä tosiaan. En ollut tullut ollenkaan ajatelleeksi, että pääkaupungin metropolialue sisältää myös maaseutua.

Viime kesänä törmäsin maaseutuun vieläkin yllättävämmässä paikassa. Tein nuoremman tyttäreni kanssa pikaisen päiväreissun Helsinki-Vantaan lentokentälle, josta haimme matkalta palaavan esikoiseni. Ennen lennon saapumista jäi pari tuntia luppoaikaa, joten piti keksiä jotain mielekästä tekemistä. Koska oli lauantai ja kello jo kuusi, kaupoille oli turha yrittää. Löysin netistä vinkin, että lähellä olisi perheiden suosima ulkoilualue, Haltialan tila. Sinne siis. Kun olimme hetken ajaneet valtaväylillä ja pyörineet eritasoliittymissä, saavuimme Helsingin kaupungin puolelle Haltialaan. Siellä kaupunkilaiset pyöräilivät perhekunnittain peltoaukeiden välissä, lehmät laidunsivat ja possut kieriskelivät mutakylvyssä. Helsingissä!

Meillä Suomessa maaseudun ja kaupungin raja on usein häilyvä. Minäkin asun lähes kävelymatkan päässä keskustan marketeista, mutta vastakkaisessa suunnassa samanmoisen taipaleen takana on maatiloja ja peltoja. Muutama vuosi sitten ihmetykseni oli suuri, kun tutkin Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen maaseutualuerajauksia kartalta. Huomasin, että naapurikaupunginosa vajaan puolen kilometrin päässä kodistamme luetaan maaseuduksi, jossa on mahdollista hakea Manner-Suomen maaseutuohjelman rahoitusta esimerkiksi yritysten kehittämiseen tai asuinviihtyvyyden parantamiseen.

Ensimmäinen ajatukseni oli, että kuinkahan moni naapurikaupunginosan asukkaista tiesi asuvansa maaseudulla. Ja kuinkahan monelle heistä oli tullut mieleen, että esimerkiksi yritystä perustettaessa ja pyörittäessä kannattaisi kysellä omasta ELY-keskuksesta tai Leader-ryhmästä tarjolla olevista maaseuturahaston tuista. Toivottavasti mahdollisimman monelle!

Oman kotiseutusi maaseutualuerajauksia pääset tarkastelemaan esimerkiksi maaseutu.fi-sivustosta alla olevan linkin kautta. Voi olla, että sinäkin olet tietämättäsi salamaalainen.

https://www.maaseutu.fi/fi/hakijalle/alueellisuuden-huomioiminen/Sivut/default.aspx

Teksti ja kuva: Saija Räty, tiedottaja, KaakonKantri / Leader Länsi-Saimaa ry

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Raatimiehenkatu 18, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin