• Etusivu
  • Blogi
  • Pelejä ja videoita ruokapalvelualan ammattilaisille

Pelejä ja videoita ruokapalvelualan ammattilaisille

Kuluva vuosi on ollut poikkeuksellinen. Etätyö, etäopiskelu, karanteenit, palvelujen rajoittaminen ja väliaikainen lopettaminen ovat olleet ja ovat arkipäivää. Covid-19 myötä tulleet rajoitukset ovat sekoittaneet monelta osin arkista toimintaa. Taustalla on kuitenkin ollut meidän jokaisen terveyden turvaaminen.

Kevät ja syksy 2020 laittoivat suunnitelmat uusiksi ja pakottivat miettimään uusia keinoja tiedon jakamisessa, sillä fyysisten tilaisuuksien järjestäminen oli lähes mahdotonta. Digitaalisuuden tuomat eri mahdollisuudet on jouduttu nostamaan esiin ja nyt viimeistään myös Teams -alusta on tullut lähes jokaiselle tutuksi. 

Tiedon jakamisen uudet tuulet

Ruokahävikki kuriin Kaakkois-Suomen maaseudun pk-ruokapalveluyrityksissä -hanke on vähähiilisyyden ja kestävän ruokapalvelun asialla. Kohderyhmänä ovat pienet kahvilat, ravintolat ja ammattikeittiöt. Pienet toimijat tarvitsevat monesti tukea toimintansa kehittämiseen. Ajatuksenamme on ollut tuottaa materiaalia, mikä on kaikkien saatavilla, eikä ole aikaan tai paikkaan sidottu ja näin palvelisi hyvin myös kohderyhmäämme.

Hankkeen aikana olemme etsineet uusia tapoja tuottaa ja jakaa tietoa ruokapalveluyrityksille. On kuvattu videoita, tehty pelejä ja järjestetty Tietovartteja verkossa. Digitaalisten välineiden ja kuvauslaitteiden käyttö ei kuitenkaan aina ole ongelmatonta.

Videoiden teossa esimerkiksi huomattiin, että pitää satsata äänen tallentamiseen ja kameran sijoittamiseen tilassa ja tilan valitsemiseen niin, että siellä on hyvät kuvakulmat. Kun puhujan ääni tallentui vain kameran mikrofonin kautta, kuuluivat kaikki taustaäänet selvästi. 

Oppia pelaamisen kautta

Tiedon jakamista varten on tehty myös pelejä hyödyntäen Seppoa. Seppo on suomalaisten kehittämä pelialusta mobiiliin oppimiseen ja koulutukseen. Peleissä on lyhyesti ammatillista teoriaa ja siihen liittyviä tehtäviä. Peli arvioi tehtävät automaattisesti. 

Pelien kautta voidaan lähes huomaamatta jakaa tietoa, samalla kun testataan omaa osaamista. Sisällön tekeminen vaatii aikaa ja työstämistä ja jos mahdollista, useamman osaajan ja silmäparin. 

Aina pitää olla avoin uusille kokemuksille, eikä pelimaailma tässä ole ollenkaan huono kokemus. Siksi haluamme kannustaa ruokapalvelualan toimijoita rohkeasti kokeilemaan pelejä, jotka löytyvät hankkeen nettisivuilta.

Uudet avaukset

Tekniikka kehittyy koko ajan ja tämä mahdollistaa paremmin toimintoja myös etätapahtumien järjestämiseen. Olemme Ruokahävikki kuuriin –hankkeessa toteuttamassa alkuvuodesta 2021 käytännön työpajoja streetfoodiin, kasvisruokaan ja erityisruokavalioihin liittyen. Näissä teemoissa rinnalla kulkevat paikallisten ja luomu raaka-aineiden hyödyntäminen ja saatavuus. 

Pajoissa tarkoituksena on hyödyntää myös AV-tekniikkaa. Uusi tekniikka mahdollistaa paremman vuorovaikutteisen toiminnan kameran välityksellä ja nimenomaan ammattikeittiöympäristössä. Välimatkat eivät ole enää ongelma. Voimme aktivoida kohderyhmää, tehdä yhdessä sekä jakaa kommentteja reaaliajassa. Tätä odotamme todella mielenkiinnolla.

Hankkeen toiminnassa emme halua kuitenkaan unohtaa oikeita kohtaamisia, sitten kun se vain on mahdollista. Makuja, tuoksuja sekä konkreettista tuntumaa raaka-aineisiin ei voida verkon kautta vielä välittää. 


Ruokahävikki kuriin Kaakkois-Suomen maaseudun ruokapalveluyrityksissä –hankkeen nettisivuilta (linkki) näet tulevat hankkeen järjestämät tapahtumat ja pääset testaamaan omia taitojasi pelaamalla. Pelit voi ladata sovelluskaupasta. Ohjeet saat täältä: linkki.
Hanketta rahoittaa Kaakkois-Suomen ELY-keskus EU:n maaseuturahastosta.


Teksti: Merja Ylönen, projektipäällikkö, Xamk ja Hanna Pajari-Seppänen, TKI-asiantuntija Xamk
Kuvateksti: Hankkeen henkilöstöä - Merja Ylönen (vas.), projektipäällikkö Jouni Alén, Hanna Pajari-Seppänen ja harjoittelija Tatjana Paukku (oik.), Xamk. 
Kuvaaja: Anne Hytönen, Xamk

Juttu on julkaistu 5.1.2021. 

 

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Ratakatu 33, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin