Ruokahävikki kuriin Kaakkois-Suomessa

Tammikuussa laitettiin alulle Ruokahävikki kuriin Kaakkois-Suomen maaseudun ruokapalveluyrityksissä -hanke. Sen tavoitteena on Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan ruoka-alan yrittäjien tukeminen ympäristöystävällisen toiminnan vahvistamisessa.

Ruokahävikin ja biojätteen vähentäminen, kasvisruoan käytön edistäminen ja lähi- ja luomutuotteiden suosiminen ovat osa kestävän kehityksen tavoitteita. Pienet kahvilat, ravintolat ja ammattikeittiöt tarvitsevat tukea tavoitteiden saavuttamisessa.

Ruokahävikki kuriin –hanke tarjoaa apua juuri pienille toimijoille. Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa järjestetään koulutusta sekä käytännön työpajoja erityisruokavalioon, kasvis- ja vegaaniruokaan sekä ruokahävikkiin liittyen. Tarkoituksena on osaamisen lisääminen ympäristötietoisten asiakkaiden palvelutarpeista ja toiveista.

Takana on mielenkiintoinen kevät, jossa covid-19 sai näytelmän pääroolin. Myös Ruokahävikki kuriin hanke on joutunut miettimään, miten edetä, kun ravintoloiden toiminta loppui lähes tyystin. Aikataulut ja toimintamallit muutettiin. Huhtikuulle suunnitellut kick off -tilaisuudet siirtyivät elokuulle, yhteydenpito ja hankeen toteuttaminen painottui digitaaliseen yhteistyöhön. 

Aikataulujen siirtymisestä huolimatta hanke on edennyt työvälineiden hankkimisessa ja taustatiedon syventämisessä. Hankkeen puolesta olemme syksyllä valmiina aloittamaan toiminnan yritysten kanssa. Elokuussa 4.8 Kouvolassa ja 5.8 Lappeenrannassa pidettävien kick off -tilaisuuksien lisäksi luvassa on koulutusta, verkostoitumista sekä kirsikkana kakun päällä, opintoretki. Ruokahävikkiin liittyvät mittaus- ja seurantajaksot aloitamme tammikuussa 2021. 

Kuntien ruokastrategiat ja yritysten ja kuluttajien valintoja ohjaavat trendit kannustavat ammattikeittiöitä panostamaan vähähiilisyyteen. Ajat ovat olleet haastavat. Ruokapalvelujen suhteen kestävä kehitys, lähiruoka, vastuullisuus ja hävikin seuranta ovat asioita, joita ei kuitenkaan unohdeta toiminnassa ja taistelussa takaisin jaloilleen. 

Ruokahävikki kuriin Kaakkois-Suomen maaseudun ruokapalveluyrityksissä –hanke toteutetaan ajalla 1.1.2020 – 31.12.2021. Rahoittajina Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto, Kaakkois-Suomen ELY-keskus sekä XAMK ja Aikuiskoulutus Taitaja. Toteutuksesta vastaavat Xamk sekä Aikuiskoulutus Taitaja.


Voit seurata hankeen etenemistä Facebookissa ”Ruokahävikki kuriin Kaakkois-Suomessa -hanke” sekä hankkeen sivuilla (linkki), josta löytyvät tapahtumat ja ilmoittautumiset niihin. 


Kirjoittaja: Jouni Alén, projektipäällikkö, Aikuiskoulutus Taitaja

Kuvateksti: Tänä keväänä digitaalinen vuorovaikutus ja työ on painottunut projektityössä. Projektipäälliköt Merja Ylönen XAMKista (vas.) ja Jouni Alén Aikuiskoulutus Taitajasta (oik.) saivat avukseen Tatjana Paukun, palvelumuotoiluopiskelijan XAMKista. Yhdessä kehitetään prosesseja.

 

 

 

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Raatimiehenkatu 18, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin