Kuvassa ovat blogin kirjoittajat Meri Valta, Minna Tynkkynen ja Emmi Maijanen.

Mikä ihme se alustatalous oikein on?

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun ja Lab-ammattikorkeakoulun yhteinen Digiriihi-hanke alkoi syksyllä 2019 Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan alueella. Hankkeen tarkoituksena on löytää yhdessä maaseudun yrittäjien kanssa keinoja parantaa ja tehostaa liiketoimintaa hyödyntäen digitaalisia ratkaisuja ja alustataloutta. 

Ennen digitaalista maailmaa kauppatorit toimivat alustoina, jossa eri palveluntarjoajat saattoivat yhdessä tarjota tuotteitaan ja palveluitaan. Yhdessä oltiin enemmän kuin yksin. Tätä samaa ajatusta hyödyntävät myös digitaaliset alustatalouden ratkaisut. Alusta ei omista tuotteita, vaan mahdollistaa vuorovaikutuksen toimijoiden välillä. 

Sen sijaan alusta omistaa vuorovaikutuksesta syntyvän tiedon ja opin, jota se voi edelleen hyödyntää tämän vuorovaikutuksen laadun parantamiseksi sekä kokonaan uudenlaisen toiminnan kehittämiseen. Alustataloudessa avainasemassa ovat verkostovaikutukset, eli käyttäjien lukumäärän mahdollistama toiminta.
Koska digitaalisuus mahdollistaa toiminnan tehokkaan skaalautumisen, eli toiminnan kasvattamisen lisäämättä resursseja samassa suhteessa, alustana toimiminen digitaalisissa ympäristöissä on muuttunut vielä paljon kannattavammaksi, kuin kauppatorien kulta-aikaan.  

Tällä hetkellä Digiriihi-hankkeessa on menossa tarvekartoitusvaihe, jossa selvitämme maaseudun yrittäjien digiosaamista- ja tarvetta kyselyllä sekä tapaamalla yrittäjiä. Tarvekartoituksessa esiin nousseet teemat muodostavat tulevien Digifoorumeiden otsikot. Foorumeissa puidaan digihaasteita käytännönläheisesti ja innostavasti. Tilaisuudet koostuvat asiantuntijapuheenvuoroista ja käytännön digikokeiluista. 

Yritysten tarpeet ovat hyvin erilaisia riippuen toimialasta ja siitä ovatko asiakkaina kuluttajat vai yritykset. Tämän vuoksi yritysten tarpeet myös digitaalisten alustojen suhteen vaihtelevat suuresti ja tärkeää onkin löytää omaan toimintaan ja toimialaan sopiva ja sitä täydentävä malli.


Hankkeen omille sivuille pääset tästä linkistä. Tykkää meistä myös Facebookissa (linkki) ja pysyt ajan tasalla tapahtumistamme! Linkki yrittäjille suunnattuun kyselyyn.
Saimaan ammattikorkeakoulu yhdistyi 1.1.2020 Lahden ammattikorkeakoulun kanssa ja uusi nimi on Lab-ammattikorkeakoulu.


Kirjoittajat:
Meri Valta, projektipäällikkö (Kymenlaakso), Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Emmi Maijanen, hankevastaava (Etelä-Karjala), Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. 
Minna Tynkkynen, tki-asiantuntija (Etelä-Karjala), Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. 
Kuvaaja: Jani Kiviranta

Kuvateksti: Jutun kirjoittajat Meri Valta (vas.), Minna Tynkkynen ja Emmi Maijanen (oik.) työskentelevät Digiriihi-hankkeessa.

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Raatimiehenkatu 18, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin