• Etusivu
  • Blogi
  • Kestävästi Kaakossa – neuvoja kestävään arkeen
koriste

Kestävästi Kaakossa – neuvoja kestävään arkeen

Kymenlaakson Martoissa ja Etelä-Karjalan Martoissa on alkanut uusi yhteinen Kestävästi Kaakossa -hanke, jonka tarkoituksena on tuoda maaseudulle kestävän kehityksen, kiertotalouden ja resurssiviisauden parempaa huomioimista ruoanvalmistuksen ja ympäristöasioiden saralla. Teemme maaseudulla yhteistyökäyntejä asumispalveluja tuottaviin yrityksiin, kurssisarjoja yhdistyksille ja yhteisöille sekä olemme mukana ja toteutamme tapahtumia ja tempauksia.

Pyrimme edistämään yhteisöllisyyttä toimintamme kautta esimerkiksi kokoamalla yhteen eri-ikäisiä alueen asukkaita ja erilaisia toimijoita. Yhteistyökäynnit asumispalveluja tuottaviin yrityksiin maaseudulla ovat maksuttomia ja niihin sisältyy kahdesta neljään käyntikertaa. 
Pohditaan yhdessä, miten voidaan edistää kestävän kehityksen näkökulmien toteutumista yrityksessä osana päivittäistä toimintaa ja ideoidaan toimia, joilla innostetaan yrityksen asiakkaita, henkilöstöä sekä mahdollisuuksien mukaan lähialueen asukkaita mukaan.

Yhteistyökäyntien tavoitteena on vähentää ruokahävikkiä, lisätä kasvisruoan käyttöä, vähentää lajittelemattoman jätteen määrää ja valita ympäristöystävällisiä puhdistusaineita. Suunnitellaan yhdessä, miten voidaan tukea yhteisöllisyyttä toteuttamalla kestävä kehitys -teemaista toimintaa. Tutustumme esimerkiksi kasviproteiineihin ja valmistamme kestävämpiin valintoihin perustuvaa ruokaa, kehitämme innostavan toimintamallin helpottamaan jätteiden lajittelua tai toteutamme kestävä kehitys -teemapäivän.

Maaseudun yhdistyksille ja yhteisöille järjestettäviin maksuttomiin kurssisarjoihin sisältyy 2-3 kokoontumiskertaa, joista yksi voi olla tarvittaessa tapahtumasuunnittelua tai mahdollisuuksien mukaan tutustumiskäynti yhteistyökumppanin toimipisteeseen. Osallistujia voi olla noin kymmenen henkilöä per kerta, riippuen kokoontumistilasta ja keittiöstä.
Jokaisella kokoontumiskerralla valmistamme yhdessä ruokaa tai teemme pientä naposteltavaa. Kurssisarjan teemoja ovat arjen kestävät valinnat ruoanvalmistuksessa ja ympäristöasioissa sekä tarvittaessa yleisötapahtumien kestävät tarjoilut. Avainsanoja ovat: kasvisruoka, lähiruoka, ruokahävikki, hiilijalanjälki, kohtuullisuus, kiertotalous, lajittelu ja varautuminen. 

Kesällä olemme olleet mukana muun muassa Pettilän maalaismarkkinoilla, Korian perinnepäivillä, Lemin maalaismarkkinoilla ja Pyhtään saaristolaismarkkinoilla. Syksyn aikana pyörähtävät käyntiin yrityskäynnit ja kurssit. Meidät löytää syksyllä esimerkiksi Seniorimessuilta Virolahdelta 6.10. ja Hyvinvointia Ikääntyville -messuilta Imatralta 19.11. 

Voit seurata hankkeen menoa Marttapiirien Facebook -sivuilta Kymenlaakson Martat vinkkaa ja Etelä-Karjalan Martat vinkkaa tai Instagramista kymenlaakson.martat ja ekarjalanmartat #kestävästikaakossa. 

Kestävää syksyä ja nähdään kylillä!


Kestävästi Kaakossa -hankkeen rahoitus tulee Kaakkois-Suomen ELY-keskukselta, maaseuturahastosta. Hankeaika on 1.2.2019-28.2.2021. Kymenlaakson puolella hankkeen yhteyshenkilö on projektipäällikkö Jenny Helén (Kymenlaakson Martat ry) ja Etelä-Karjalassa hankeasiantuntija Minna Paajanen (Etelä-Karjalan Martat ry).


Kirjoittaja (kuvassa): Jenny Helén, projektipäällikkö, Kestävästi Kaakossa -hanke, Kymenlaakson Martat ry
Kuvaaja: Anne Saarikko, toiminnanjohtaja, Kymenlaakson Martat ry

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Raatimiehenkatu 18, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin