koriste

Hyvät hankkeet kannattaa toteuttaa juuri nyt

Toimintaansa kehittävät maaseudun yritykset ovat olennainen osa elinvoimaista maaseutua. Yritykset työllistävät sekä varmistavat osaltaan palvelujen olemassaolon. Kaakkois-Suomen ELY-keskus on tehnyt kesäkuuhun 2019 mennessä yli sata yritysrahoituspäätöstä, joissa on myönnetty maaseudun yrityksille rahoitusta yhteensä noin 6 miljoonaa euroa.

Lisäksi yli 70 kehittämishankkeella on kehitetty elinkeinoja, kohennettu ympäristön tilaa sekä vireytetty eri toimintoja maaseudulla. Merkittävä määrä maaseuturahoitusta on myönnetty paikallisille yrityksille ja maaseudun asukkaille myös Leader-ryhmien kautta. 

Maaseutuohjelman (2014 - 2020) ohjelmakausi on loppusuoralla. Maaseudun yritystukea on Kaakkois-Suomessa tänä vuonna käytettävissä vielä mukavasti, mutta ensi vuonna (2020) rahoitusmahdollisuudet ovat jo selvästi rajatummat. Yritysten kannattaakin jalostaa hyvät ideansa valmiiksi suunnitelmiksi ja hakea niille yritystukea juuri nyt. Rahoituksen haku on jatkuvaa ja hakemukset käsitellään ELY-keskuksessa valintajaksoittain, jotka yritystukien ja yritysryhmähankkeiden osalta ovat kahden kuukauden mittaisia. Rahoituspäätöksiä voidaan tehdä vuoden 2020 loppuun asti ja rahoitettujen yrityshankkeiden toteutusaika voi jatkua 31.12.2022 saakka. 

Hyvät suunnitelmat kannattaa siis toteuttaa nopeasti vielä tämän ohjelmakauden aikana. Toki tulevallakin kaudella maaseudun yritysrahoitus säilynee merkittävänä osana maaseudun kehittämistä, mutta joitain muutoksia uudessa ohjelmassa nykyiseen verrattuna tulee varmasti olemaan. Lisäksi ohjelmakausien vaihtuessa rahoituksen myöntämisessä on valitettavan usein ollut vuoden kahden katkos.

Yritysten rahoitusmahdollisuuksista kannattaa kysyä ELY-keskuksesta ja paikallisista Leader-yhdistyksistä sekä yritysneuvojilta. Jos maaseuturahoitus ei syystä tai toisesta ole oikea rahoitusmuoto hankkeesi rahoittamiseksi, asiantuntijamme pyrkivät löytämään sille toimivan vaihtoehdon.


Lue lisää yritysrahoituksesta ja ota yhteyttä Kaakkois-Suomen ELY-keskukseen tai oman alueesi Leader-ryhmään.


Kirjoittaja: Jyrki Pitkänen, Yksikön päällikkö, Maaseutupalvelut-yksikkö, Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Kuvaaja: Saija Räty, tiedottaja, KaakonKantri

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Raatimiehenkatu 18, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin