• Etusivu
  • Blogi
  • Tule siivittämään luomu lentoon Kaakkois-Suomessa!

Tule siivittämään luomu lentoon Kaakkois-Suomessa!

Kaakkois-Suomessa haetaan luomutuotannon ja -kulutuksen kasvua yhteistyön ja tulevaisuuteen tähtäävän kehittämissuunnitelman avulla. Luomutuotteita kulutetaan Suomessa yhä enemmän. Vuonna 2018 luomutuotteiden myynti kasvoi 9 prosenttia.

Kaakkois-Suomessa luomutuotanto on kasvussa. Vuoden 2018 tietojen perusteella luomuviljellyn pellon osuus koko peltoalasta on 14,2 prosenttia. Kasvua pinta-alassa on jopa 19 prosenttia, eniten ELY-keskusten valtakunnallisessa vertailussa.

Lisää luomua markkinoille

Luomutuotannon kasvu tarjoaa luomua jalostaville yrityksille, vähittäiskaupalle ja ammattikeittiöille hyvät mahdollisuudet volyymien kasvattamiseen. Kaakkois-Suomen vahvan luomuviljaosaamisen myötä kasvumahdollisuuksia on myös luomusiementuotannon kehittämisessä.

Luomu lentoon Kaakkois-Suomessa -hankkeessa selvitetään kevään ja kesän 2019 aikana luomun käytön nykytilaa, kiinnostusta luomun kehittämiseen ja tarvittavia toimenpiteitä. Keskeisessä osassa selvitystä ovat luomualan toimijoiden ja sidosryhmien teemahaastattelut.

Syksyllä 2019 julkistetaan selvityksen tulokset ja mahdolliset kehittämispolut luomualan vahvistamiseksi Kaakkois-Suomessa. Lisäksi käynnistetään työskentely luomusiementuotannon kehittämiseksi. Yhteistyössä kehittämiseen sitoutuvien tahojen kanssa työstetään polkuja toteuttamiskelpoisiksi suunnitelmiksi. 

Mikäli sinulla on ajatuksia ja näkemyksiä luomualan kehittämiseksi Kaakkois-Suomessa, ota yhteyttä. Jutellaan puhelimessa tai tulemme käymään. Viestiä saa välittää eteenpäin!

Luomu lentoon Kaakkois-Suomessa -hanke on saanut rahoitusta Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta, ja sitä rahoittaa Kaakkois-Suomen ELY-keskus. Hanketta toteuttavat Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk ja Pro Luomu ry.


Luonnon päivä luomutilalla –tapahtumaa vietetään 31.8.2019. Tapahtuman ilmoittautuminen on avattu. Tapahtumaan toivotaan mukaan luomutiloja, jotka pystyvät kertomaan yleisölle omasta tuotannostaan sekä tarjoamaan jotain nähtävää tai koettavaa. Esimerkiksi eläimet kiinnostavat kuluttajia aina. Lue lisää!


Kuvateksti: Teija Rautiainen (vas.), Anne Hytönen ja Marja-Riitta Kottila (oik.) osallistuivat viime torstaina 16.5.2019 Lappeenrannassa järjestettyyn Ruoka-ala kasvuun -päivään.

Teksti ja lisätiedot hankkeesta: 

Anne Hytönen, projektipäällikkö, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., 040 527 8307
Marja-Riitta Kottila, toiminnanjohtaja, Pro Luomu, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., 040 581 9252
Teija Rautiainen, tutkimuspäällikkö, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., 0400 872 759
Kuvaaja: Saija Räty, tiedottaja, KaakonKantri

 

 

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Raatimiehenkatu 18, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin