• Etusivu
  • Blogi
  • Jo yli 12 000 vierailijaa on löytänyt Kotkaniemeen

Jo yli 12 000 vierailijaa on löytänyt Kotkaniemeen

Ellenin puutarhassa kukat kukkivat, kahvilalla Kotkaniemessä leivokset maistuvat, renkituvassa toimii pieni käsityömyymälä ja autenttiseen asuun restauroiduissa museohuoneissa ovat Ukko-Pekan ja Ellenin alkuperäisesineet paikoillaan kotihuoneissaan. Kotkanimessä, presidentti P. E. Svinhufvudin kotimuseossa Luumäellä, on taas monenlaista elämää valtion toteuttaman mittavan peruskorjauksen jälkeen. Vilkasta menoa museolla onkin riittänyt, sillä elokuun puoleen väliin mennessä museolla on kesän mittaan vieraillut yli 12 000 asiakasta!

Kotkaniemi toimii tällä hetkellä Kotkaniemi-säätiön ylläpitämä kotimuseona ja jotta tähän pisteeseen on päästy, on se vaatinut pieneltä säätiöltä paljon työtä. Yksi iso tekijä museotoiminnan käynnistymisessä viimeisen vuoden aikana on ollut Leader Länsi-Saimaa ry:n rahoittama ”Kotkaniemi lentoon” -hanke, jossa itse työskentelen.

Hankkeen alkuvaiheissa viime syksynä kirjoitin ajatuksiani KaakonKantrille. Tuolloin peruskorjaus oli loppusuoralla ja kesä 2018 siinsi mielessä haavekuvani siitä millaista museotoimintaa Kotkaniemi-säätiö Luumäellä jatkaa. Näin kirjoitin syyskuun alussa 2017: ”Peruskorjaus toteutetaan paikallisia ja matkailijoita palvelemaan – tämän kaltaisia paikkoja me tarvitsemme, että voimme kertoa omasta historiastamme eteenpäin. Suomen itsenäistymisen historian esille tuominen ja presidentti P.E. ja Ellen Svinhufvudin muiston kunnioittaminen ovat paikan ykköstavoitteita jatkossakin. Näiden ohella paikkaan on tulossa opaspalvelut, kahvila, kokoustiloja ja hyötypuutarha.”

Mitä sitten vuoden aikana on tapahtunut? Paljonkin asioita. Erityisen hienoa tässä työssä on ollut nähdä miten innokkaasti paikalliset ihmiset ovat ottaneet Kotkaniemen omakseen ja olleet toiminnassa mukana.

Hankkeen puitteissa koulutimme kevään 2018 aikana opasreservin paikallisista vapaaehtoisista. He ovat olleet kultaakin kalliimpia ruuhka-aikojen apuina museollamme. Me museolla työskentelevät olemme itsekin oppineet vapaaehtoisten tarinoista, erikoisopastuksista ja heidän laajasta paikallistuntemuksestaan. Pienin voimavaroin toimiva säätiö tarvitsee näitä historianharrastajia ja kotiseutunsa tietäjiä aina tarpeen tullen apuun. Vapaaehtoiset ovat muutenkin auttaneet museolla – kuten muuttoapuna esineiden kantamisessa ja hyötypuutarhapalstojen viljelyssä. Osittain siten olemme saaneet Ellenin puutarhankin pysymään kukoistuksessaan, että paikalliset vapaaehtoisviljelijät ovat ottaneet hienosti puutarhan hyötypuutarhaneliöitä hoitaakseen.

Kahvilatoimintaa Kotkaniemeen pyörittämään saatiin luumäkeläinen leipomo Satun Makiat. Museokauppaan olemme saaneet myyntiin paikallisesti tehtyjä tuotteita kuten toffeita. Renkituvassa koko kesän myydään paikallista käsityötä. Draamallisissa opastuksissa paikka on herännyt henkiin palvelusväen tarinoissa - näitä kierroksia on järjestetty erillistilauksista ja erikoistapahtumissa. Matkailijoita valtakunnallisestikin kiinnostavassa Kotkaniemessä on jo ensimmäisenä kesänä kokeiltu monia uudenlaisia oheispalveluita.

Lisää kehitettävääkin vielä riittää – useat asiakkaat ovat kyselleet venelaiturista ja rannan uintipaikoista. Niemenkärjen luontopolun kyltitys pyritään toteuttamaan kesäksi 2019 ja renkitupien vilja-aittoihin voisi vielä laajemmin saada paikallista käsityötä ja kotiseutumuseotoimintaa esille. Kokoustilat ja kahvila tapahtumapaikkana ovat käytössä ympäri vuoden ja näihin pyritään jatkossa panostamaan lisää. Puhumattakaan paljon puhutuista uuden kutostien kylteistä – toivottavasti ensi kesäksi saamme vielä kunnon opastuksen valtatieltä Kotkaniemeen!

Kaiken kaikkiaan kulunut vuosi Kotkaniemen parissa on ollut antoisa ja innostava. Se että kehittämistä vielä riittää runsaasti tulevaisuuteen on vain hyvä asia – ideoita millä houkutella ihmiset vierailemaan Kotkaniemessä uudestaan ja uudestaan riittää! Joka vuosi toivomme saavamme uusia asioita esille museolle ja ympäristöön. Ja kaiken keskiössä ovat tarinan päähenkilöt – presidentti P. E. Svinhufvudin merkitys koko Suomen historian merkkihenkilönä, rouva Ellen Svinhufvud kädentaitoineen ja leipomuksineen sekä upea, kulttuurihistoriallisesti merkittävä ja tarkkuudella restauroitu talo pihapiirineen.

Kesä Kotkaniemessä jatkuu 2.9.2018 asti – tervetuloa piipahtamaan vielä loppuelokuun aikana! Syyskuusta alkaen talven ajan olemme auki tilauksesta ja erikoistapahtumien yhteydessä. Ota yhteyttä, jos kokoukset tai tapahtumat Kotkaniemessä kiinnostavat!

Kirjoittaja: Heini Kähkönen, projektipäällikkö, Kotkaniemi lentoon -hanke
Kuvaaja: Annastiina Löppönen

 

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Raatimiehenkatu 18, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin