Kotkaniemen kotimuseo omille siivilleen

Olen saanut eteeni mielenkiintoisen haasteen aloitettuani kesäkuussa työt ”Kotkaniemi lentoon” -hankkeen parissa: kuinka presidentin kotimuseosta kehitetään elävä ja paikallisin voimin pyörivä kokonaisuus. Miten yhdistetään tulevaisuuden virkeä toiminta, laadukkaat palvelut ja historian ymmärrys?

Kyseessä on Luumäellä sijaitseva presidentti P.E. Svinhufvudin kotipaikka Kotkaniemi, jonka pyörittämisestä jatkossa Kotkaniemi-säätiö tulevaisuudessa on. Parhaillaan valtio peruskorjaa Kotkaniemeä, mutta jatkossa paikan toiminta ja museon ylläpito ovat täysin säätiön omissa käsissä.

Kotkaniemi-säätiö on saanut rahoituksen ”Kotkaniemi lentoon” -hankkeelle, jonka päärahoitus tulee Leader Länsi-Saimaa ry:n kautta. Hankkeen puitteissa hoidetaan paikan uudelleen käynnistymiseen liittyviä käytännön asioita. Yksi isoin osa tätä työtä on toimijaverkoston kasaaminen paikallisista yrityksistä, yhdistyksistä ja ihmisistä, jotta kotimuseon kokonaisuudesta muodostuu eläväinen käyntikohde. Peruskorjaus toteutetaan paikallisia ja matkailijoita palvelemaan – tämän kaltaisia paikkoja me tarvitsemme, että voimme kertoa omasta historiastamme eteenpäin. Suomen itsenäistymisen historian esille tuominen ja presidentti P.E. ja Ellen Svinhufvudin muiston kunnioittaminen ovat paikan ykköstavoitteita jatkossakin. Näiden ohella paikkaan on tulossa opaspalvelut, kahvila, kokoustiloja ja hyötypuutarha.

Hankkeet ja projektit kuulostavat helposti paperinpyörittelyltä ja ajanhukalta. ”Kotkaniemi lentoon” kaltaisten hankkeiden kautta on helppo todistaa tämä väittämä vääräksi ja kertoa mitä kautta konkreettista hyötyä EU-hankerahalla voidaan luoda. Voimme kehittää hankerahoilla Kotkaniemen markkinointia, kouluttaa oppaita, tiedottaa sekä auttaa oheistoimintojen käynnistymisessä yrittäjiä ja yhdistyksiä. Koko paletti Kotkaniemen ympärillä on hyvin laaja ja monitasoinen, joten on hyvä, että rahoitus mahdollistaa myös henkilön palkkaamisen rakentamaan yhteistyökuvioita. Pelkästään vapaehtoisten voimin tämä olisi hankalaa.  

Toimijaverkoston kokoamisessa tavoitteena ei ole saada Kotkaniemestä suuria voittoja tekevää kultakaivoa. Paikan luonnonkauneus ja rauhallisuus halutaan säilyttää. Kaikki lähtee liikkeelle historian kunnioittamisesta ja laadusta. Kotkaniemi-säätiön ihmiset ovat vapaaehtoisvoimin tehneet suuren työn meneillään olevan peruskorjauksen aikaansaamiseksi ja paikan säilymiseksi kaikille avoimena kohteena. Avoinna pysyäkseen toiminta tarvitsee jatkossa leveämmät hartiat ja sen takia paikkaan tarvitaan kahvilan pyörittäjä, kokoustiloille käyttöä, pihamaalle tapahtumia ja hyötypuutarhan viljelijöitä.

Tällä hetkellä Kotkaniemi-säätiö yhteistyössä Luumäen kunnan kanssa kasaa Kotkaniemen ympärille omaa yritysryhmähanketta Luumäellä. Jos olet yrittäjä ja sinua kiinnostaa kehittää omaa yritystoimintaasi ja olla osa Kotkaniemeen linkittyvää palveluverkostoa, ota yhteyttä! Myös muut yhteistyöstä kiinnostuneet, yhdistykset, apukädet ja tukijat, toivotan olemaan matalalla kynnyksellä minuun yhteyksissä kaikkeen Kotkaniemeen liittyvissä asioissa. Yhteistyön kautta Kotkaniemestä on mahdollista rakentaa paikka, jonka pelastamisoperaatioon ei enää kenenkään tulevaisuudessa tarvitse ryhtyä.


Kirjoittaja: Heini Kähkönen, projektipäällikkö, Kotkaniemi lentoon -hanke. Kotkaniemi lentoon -hanketta toteuttaa Kotkaniemi-säätiö tammikuun 2017 ja joulukuun 2018 välillä. Hanketta rahoittavat Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto (Leader Länsi-Saimaa), P.E. Svinhufvudin Muistosäätiö ja Kotkaniemi-säätiö.
Kuvaaja: Terhi Ojanen, sisällöntuottaja, KaakonKantri

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Raatimiehenkatu 18, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin