Elintarviketuotannon sivutuotteet kiertoon

Kasvis-, liha- ja kalayrityksissä muodostuu paljon erilaisia sivutuotteita. Sivutuote on se osio joka muodostuu jossakin tuotannon vaiheessa väistämättä päätuotteen rinnalla. Sivutuotteella on kuitenkin arvo ja useimmiten se voidaan hyödyntää joko samassa tai toisessa yrityksessä uudeksi tuotteeksi.

Kotimaisten raaka-aineiden etuina ovat mm. niiden puhtaus, jäämättömyys, jäljitettävyys sekä kestävyys. Kaikkien etu on se, että raaka-aineet hyödynnetään mahdollisimman tehokkaasti ensisijaisesti elintarvikkeena ja rehuna ja että hyödyntämättä jäävä osio jäisi mahdollisimman pieneksi. Pienet sivutuotemäärät ovat usein ongelma, mutta suuremmat volyymit luovat enemmän mahdollisuuksia hyödyntämiseen. Yritysten yhteistyöllä voidaan keskittää sivutuotteita yhteen paikkaan, jolloin saadaan volyymeja suuremmaksi ja parannetaan niiden hyödyntämismahdollisuuksia.

Kasvisten käsittelyssä, esim. juuresten kuorinnassa, muodostuu paljon sivutuotteita. Jos sivutuotteet otetaan erilleen puhtaina jakeina, säilytetään ja käsitellään erillään, niitä on helpompi hyödyntää. Kasvissivutuotteet, joihin kuuluvat myös marjat ja hedelmät, ovat hyviä bioaktiivisten yhdisteiden, kuten antioksidanttien ja vitamiinien, lähteitä ja niitä voidaan hyödyntää mm. elintarviketeollisuudessa, rehuina ja lemmikkien ruokana.

Yli puolet lihateollisuuden raaka-aineista päätyy muualle kuin elintarvikkeeksi. Teurastamossa erotellut, syötäväksi menevät osat ja erilaiset sivutuotteet kerätään tarkasti erikseen, säilytetään erillään ja kuljetetaan keskitetysti sivutuotteita hyödyntäviin yrityksiin. Ruho pyritään hyödyntämään kokonaisuudessaan. Sivutuotteet ovat arvokasta materiaalia ja niiden hyödyntämiseksi on useita vaihtoehtoja.
Kalan ja ravun jalostuksen sivutuotteita ovat suolistus- ja fileerausjätteet sekä kaupallisen kalastuksen ja ravustuksen sivusaaliit. Sivusaaliit ja erilaiset sivutuotteet voidaan hyödyntää esim. elintarvikkeena tai rehuna.

Uutta liiketoimintaa sivutuotteista eli Uusivu-hankkeessa kehitetään yritysten yhteistyötä tuomalla yrityksiin tietoa potentiaalisista yhteistyökumppaneista, käsittelymenetelmistä sekä käsittely- ja kuljetusketjuista. Lisäksi etsitään tapoja käsitellä sivutuotteet siten, että niistä voidaan valmistaa uusia tuotteita. Käsittelyketjua tarkastellaan kestävän kehityksen vaatimusten pohjalta.


Uusivu -hankkeessa kehitetään kasvis-, liha- ja kalayritysten sivutuotteiden hyödyntämistä ja käsittelyä. Hanke on alueiden välinen maaseudun kehittämishanke ja sitä toteuttavat Luonnonvarakeskus (Luke) ja Helsingin yliopisto sekä yritykset. Hanketta rahoittavat Uudenmaan, Kaakkois-Suomen, Varsinais-Suomen, Etelä- ja Pohjois-Savon, Hämeen ja Pirkanmaan ELY-keskukset sekä yritykset. Hanke alkoi vuoden 2017 alussa ja se kestää vuoden 2019 loppuun.

Lisätietoa: Marja Lehto, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., 029 532 6314
uusivu.weebly.com
www.luke.fi/uusivu


Kirjoittaja: Marja Lehto, tutkija, Luonnonvarakeskus (Luke)
Kuvaaja: Risto Kuisma, Helsingin yliopisto

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Raatimiehenkatu 18, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin