• Etusivu
  • Blogi
  • Salpa Forest Trail – Huomisen matkakohde Etelä-Kymenlaakossa?

Salpa Forest Trail – Huomisen matkakohde Etelä-Kymenlaakossa?

Matkailijat haluavat kokea luontoa, liikuntaa, hyvinvointia, uuden oppimista, terveyttä, kulttuuria, elämyksiä ja mielenrauhaa. Matka on mahdollisuus jopa muutokseen. Miten Virolahdella ja Miehikkälässä sijaitsevasta Salpapolku-retkeilyreitistä voidaan kehittää vetovoimainen matkailukohde ja mitä se voi tarjota matkailijoille?

Salpapolku on 55 km:n mittainen retkeilyreitti suomalaisessa metsässä. Sisältöä reittiin tuovat sodan aikaiset linnoitteet, panssariesteet ja korsut. Kiinnostavia käyntikohteita ovat Salpalinja- ja Bunkkerimuseot sekä Harjun Hovin oppimiskeskuksen kartanoympäristö, joka on kesäisin mitä mainioin yöpymis- ja poikkeamispaikka kahviloineen ja aktiviteetteineen. Reittiä hyödyntävät jo mm. vaellusratsastusyrittäjä sekä eräopasyritys.

Salpalinjan retkeilykokemus nojaa luontoon, luonnossa liikkumiseen ja sotahistorian kokemiseen. Reitin palveluiden ja tarjooman monipuolisuutta ja elämyksellisyyttä on mahdollista lisätä nykyisestä huomattavasti.

Salpapolulla on potentiaalia vetovoimaiseksi luontokohteeksi. Se on helpommin saavutettavissa kuin esimerkiksi meri ja saaristo. ”Salpa Forest Trail” voisi tulevaisuudessa tarjota matkailijalle vaihtoehdon irtautua hetkeksi rutiineista ja paikasta sekä tuottaa mielihyvää eri tavoilla. Se voi tarjota luontokokemuksia, liikunta- ja aktiviteettikokemuksia, ryhmäytymisen kokemuksia tai historiakokemuksen. Salpapolun kehittäminen vie kuitenkin paljon aikaa eikä yhdessä hankkeessa kyetä toteuttamaan kuin osa toimenpiteistä.

Tavoitteena on, että asiakas voi tulevaisuudessa itse valita, mitä hän ostaa. Tarjolla on oltava sekä kokonaisia palvelupaketteja että pilkottuja tuotteita. Asiakas saattaa haluta vuokrata välineitä, tarvita opasta, järjestää yritystapahtuman, osallistua vaellustapahtumaan tai leirille, ruokailla tai valmistaa villiruokaa, saunoa ja uida, istuskella kodassa, kuunnella metsän ääniä, hiihtää, luistella.

Me myymme ja asiakas ostaa

Salpapolun Myydään-palstalla pitäisi olla tulevaisuudessa tarjolla erilaisia palvelupaketteja, jotka voivat sisältää esimerkiksi koko viikonlopun ohjelman majoituksineen ja ruokailuineen tai muutaman tunnin paketin opastuksineen ja nuotiotulineen. Myytävänä on yksittäisiä tuotekomponentteja, kuten opastusta, retkiä, ruokailua, nuotiokahvit, majoitusta ja kuljetusta.

Myytävänä on myös vaellus-, liikunta- ja kulttuuritapahtumia tai kursseja, esimerkiksi lintu-, valokuvaus-, villiruoka- tai eräruokakurssi. Asiakkaalle voidaan myydä myös yritystapahtuman toteuttaminen tai vuokrata välineitä esim. maastopyörä, kävelysauvat tai sukset.

Salpalinjan tuotteistamisessa tärkeitä ovat kaikki alueella palveluja tarjoavat yritykset ja toimijat. Kaikki matkailu- ja historiaosaamisen ja yritysverkoston resurssit tarvitaan mukaan täysimääräisesti.

Matkailijan näkökulmasta kriittistä on reitin saavutettavuus ja sujuvat yhteydet julkisella liikenteellä, henkilöautolla, polkupyörällä sekä riittävät opastus ja viitoitus. Reitin tulee olla sellainen kuin se markkinoinnissa kuvataan. Lähtöpaikat, opasteet ja taukopaikat ovat kunnossa ja hoidettuja. Myös kartta-aineiston on oltava ajan tasalla niin painettuna, digitaalisesti kuin mobiilistikin.

Kaikkea tätä on Huomisen matkakohde ja työ on vasta alussa!


Kirjoittaja: Taini Rajala, projektipäällikkö, Cursor Oy
Blogiteksti on tulevaisuuden suunnitelma siitä, millainen eteläkymenlaaksolainen matkakohde voisi olla. Rajala on projektipäällikkö luontomatkailun kehittämishankkeissa ”Matkailun aktivointi Kaakko maaseutualueilla” ja ”Itäisen Suomenlahden vesistömatkailun kehittäminen”. Hän opiskelee samalla Tampereen ammattikorkeakoulussa matkailun erikoistumistutkintoa.

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Raatimiehenkatu 18, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin