Metsässä kaikki on mahdollista

Kun palaan töistä kotiin, vaihdan farkut verkkarihousuun. Sen jälkeen suuntaan koiran kanssa metsäpoluille. Koiran lisäksi metsään vetää moni muukin asia, välillä marjat ja sienet, välillä valokuvaaminen tai vaikkapa hiihtoladut.

Olen oppinut aika näppärästi valokuvaamaan yhden käden varassa kukkasia ja maisemia samalla kun koira riuhtoo remmin päässä toiseen suuntaan. Sienestäminenkin vielä menettelee karvaturrin kanssa, mutta marjoja lähden metsästämään ilman uskollista eläinystävääni.

Oli syyni mennä metsään mikä tahansa, tapahtuu siellä melkein aina jotain jännittävää tai ihmeellistä. Olen kääntynyt monta kertaa vähin äänin tulosuuntaan, kun pusikossa on alkanut rytistä pahaenteisesti. Kerran jättimäinen sarvipää laukkasi ohitseni risteävää polkua pitkin, kerran olen osunut lasten kanssa hirviemon ja vasan ruokapaikalle. Siinä me äidit ja lapset hetken aikaa katselimme rauhassa toisiamme, kunnes peräännyin varovasti omien vasojeni kanssa takavasemmalle.

Viime marjareissulle lähdin yksin ja olin hieman huolestunut karhuista. En tavannut mesikämmentä, mutta erään toisen lihansyöjän kylläkin, nimittäin kihokin. Tulipa nyt sellainenkin soilla viihtyvä ihmekasvi nähtyä ihan livenä. Kotona etsin kihokista tietoja ja yllätyin, että lihansyöjäkasvi on vanha rohto, jota on käytetty yskänlääkkeeksi ja känsien parantamiseen.

Suomalainen on aina osannut hyödyntää metsiä monin eri tavoin, mutta nykyään metsässä ja metsästä voi tehdä liiketoimintaa ehkä monipuolisemmin kuin koskaan. Villiyrttien keruuta kosmetiikantuotantoon ja ravinnoksi, metsäjoogaa ja –mindfulnessia, luontokotouttamista maahanmuuttajille, metsäretkiä matkailijoille, vain mielikuvitus on rajana. Metsässä kaikki on mahdollista.


Kiinnostaako sinua kehittää metsään ja luontoon liittyvää yritystoiminta tai työskenteletkö hankkeessa, jolla on kytköksiä metsäluontoon? Jos vastaat kyllä, kannattaa sinun tutustua Manner-Suomen maaseutuohjelman valtakunnallisiin koordinaatiohankkeisiin, joiden teemat ovat: luomu, luonnontuotteet, lähiruoka, Green care -hyvinvointipalvelut, energiatehokkuus ja matkailu.


Teksti: Saija Räty, tiedottaja, KaakonKantri
Kuvaaja: Terhi Ojanen, sisällöntuottaja, KaakonKantri

 

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Raatimiehenkatu 18, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin