• Etusivu
  • Blogi
  • Vahvat kylätunteet ihastuttavat - ja vihastuttavat

Vahvat kylätunteet ihastuttavat - ja vihastuttavat

Olen asunut suurimman osan elämästäni maalla, useammalla kylällä. Kaikki ovat olleet erilaisia. Lapsuuteni elin pienessä kylässä, joka ei oikein tajunnut kylä olevansakaan.

Talot sijaitsivat hajallaan tien varrella. Naapurit toki tunnettiin ja heitä autettiin. Mutta varsinaista kyläidentiteettiä ei ollut eikä sitä osattu kaivatakaan. Tai miten sen ottaa. Vanhat ihmiset muistelivat vielä sitä toista kylää, joka oli lähes 100 vuotta sitten hajotettu isojaon yhteydessä. Sen aikainen lähinaapuri oli läheinen vieläkin, vaikka matkaa oli useampi kilometri.


Sitten muutin kylään, jolla oli identiteetti. Tai oikeastaan kymmenkunta identiteettiä. Asukkaita entisen koulupiirin alueella oli parisataa, mutta kyliä kymmenkunta. Pienimmissä kylissä oli vain pari taloa, mutta kuitenkin selkeä oman kylän identiteetti. Koulupiirin alueella toimivaa kyläyhdistystä ei alkuun koettu omaksi, ”kun ei sen nimessäkään ole meidän kylää”. Ja joskus oli vaikea muodostaa yhteistä kantaa, ”koska asia kuuluu vain x-kylälle”. Mutta kun asia oli yhteinen ja kaikille tärkeä, saatiin paljon aikaan. Hyvällä hengellä ja välillä naapurikyläläisille naljaillen. 

Olen myös asunut kylässä, joka oli lainannut identiteettinsä suurimmalta työnantajalta. Mikäli et ollut työnantajan töissä tai edes kylästä kotoisin, olit enemmän tai vähemmän kummajainen.

Vahvan identiteetin kylissä jylläävät vahvat kylätunteet. Omanarvontunne ja voimakas me-henki ovat eduksi, jopa välttämättömyys, kun halutaan tehdä suuria yhdessä. Välillä tunteet purkautuvat räväköinä riitoina, mutta onneksi vahvat kylät osaavat myös unohtaa kiistansa ja yhdistää voimansa uudelleen. Ja taas mennään lujaa!

Hajanaisessa ”epäkylässä” kasvaneena olen ihmetellyt ja ihaillut vahvoja kylätunteita. Usein on naurattanut kuten silloin kun kahden talon kylässä haikailtiin yhteisiä kokoontumistiloja. Ja joskus ärsyttänyt, kun vanhat naapuririidat vaikeuttavat yhteistyötä tai tunteet ajavat järjen yli. Mutta tunnustaa täytyy: maalainen voin olla, mutta kyläläiseksi en uskalla tunnustautua. Se vaatii mielestäni suurempaa intohimoa ja tunteen paloa!


Teksti: Terhi Ojanen, sisällöntuottaja, KaakonKantri
Kuva: Saija Räty, tiedottaja, KaakonKantri

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Raatimiehenkatu 18, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin