KaakonKantri on Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen ja Leader-yhdistysten yhteinen tiedotuskanava.

Savira siirtyi valokuituaikaan

Savitaipalelaisen metallialan yrityksen Savira Oy:n pääasiallista toimintaa on laserleikkaus, mutta yritys tekee myös perinteisiä metallialan töitä. Savira työllistää nykyisten yrittäjien, veljesten Pekka ja Antti Sinkon lisäksi 11 työntekijää kahdessa toimipisteessään Savitaipaleella.

Veljesten isän, Raimo Sinkon vuonna 1975 perustama yritys käänsi uuden lehden historiassaan 23. maaliskuuta, kun yrityksen tilat liitettiin Saimaan Kuitu Oy:n valokuituverkkoon.
- Toimipaikkojemme tuotannonohjausjärjestelmät, kuten työaikaseuranta, saadaan yhdistettyä valokuituyhteyden avulla. Kuidun myötä toimipisteet saadaan samaan sisäiseen verkkoon, Antti Sinkko kertoo.

Yrityksen toinen paja Savitaipaleen Jurvasen kylässä on aiemmin ollut gsm-yhteyden varassa. Pajoilla oli yhteinen sisäinen verkko, joka oli muodostettu niin sanotulla VPN-yhteydellä. 
- VPN olisi muuten ollut kyllä ihan toimiva, mutta gsm-yhteys ei ollut läheskään aina sillä tasolla, että yhteyden käyttäminen olisi ollut mielekästä, Antti Sinkko kuvailee.

Saviralle, kuten nykyään lähes kaikille yrityksille, toimiva nettiyhteys on elinehto. Esimerkiksi tarjouspyynnöt CAD-piirustuksineen Savira saa asiakkailtaan pääsääntöisesti sähköpostitse. Myös tilausvahvistukset, kirjanpitoaineisto ja pankkiasiat kulkevat netin kautta.
- Nettiyhteys on tärkeä. Haluamme myös olla kehityksessä mukana, siksi valokuitu, Sinkko huomauttaa.

Saimaan Kuitu rakentaa valokuituyhteyksiä Taipalsaarella ja Savitaipaleella

Elokuussa 2015 perustettu Saimaan Kuitu Oy rakentaa valokuituverkkoa Savitaipaleen ja Taipalsaaren kuntien alueelle. Aiemmin Taipalsaaren Kyläniemessä ja Savitaipaleen Paimensaaressa oli toteutettu kaksi valokuituverkkoa pilottihankkeina.
Kun kävi selväksi, etteivät markkinaehtoiset operaattorit tule rakentamaan valokuituyhteyksiä Savitaipaleen ja Taipalsaaren kuntien alueilla, teettivät kunnat suunnitelmat verkoston rakentamisesta.
- Kunnat eivät halunneet jäädä takapajulaksi, kuvailee Saimaan Kuidun toimitusjohtaja Tuomo Puhakainen.

Taipalsaaren ja Savitaipaleen kuntien puoliksi omistama Saimaan Kuitu Oy ehti asentaa viime vuoden puolella jo 200 kilometriä valokaapeliojaa. Kustannussäästöjä syntyi, kun valokaapelia pystyttiin laittamaan samoihin ojiin Lappeenrannan Energiaverkkojen sähkökaapeleiden ja Elisan valokaapeleiden kanssa. 
Saimaan Kuidun ensimmäiset asiakkaat kytkettiin verkkoon viime joulun ja uuden vuoden välissä. 
- Meillä on sopimuksia nyt jo yli 400 liittymästä. Tilanne elää koko ajan, sillä kentällä on noin kymmenen myyjää, Puhakainen kertoo.
Esimerkiksi Taipalsaaren Pappilankankaalla ja Savitaipaleen Supanahossa 60 prosenttia asukkaista on ottanut valokuidun.
- Asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä. Yritykset pystyvät toimimaan hyvillä nettiyhteyksillä ja valokuituyhteys lisää alueiden houkuttelevuutta mahdollisten muuttajien silmissä, Puhakainen huomauttaa.

Yhtiön tavoitteena on, että vuonna 2020 olisi kaksi tuhatta liittymää käytössä. Tuomo Puhakainen ennakoi, että vuosina 2017-2018 Saimaan Kuitu pääsisi siirtymään uusille rakentamisalueille.
- Lemin kunta lähtee ehkä mukaan. Siellä on menossa nyt verkon suunnittelu, hän kertoo.
Saimaan Kuitu Oy on hakenut Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen kautta rahoitusta Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta valokuituverkon rakentamiseksi.


Lue lisää valokuituyhteyksistä Saimaan Kuidun nettisivuilta ja KaakonKantrista, katso video aiheesta.


Teksti ja kuvat: Saija Räty, KaakonKantri
Kuva: Valokuituja liitetään yhteen hitsauskoneella. 
Kuva edellisellä sivulla: Yrittäjä Antti Sinkko kertoo Savira Oy:n olevan teollisen laserleikkauksen uranuurtaja Suomessa.

 

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Ota yhteyttä

Toimisto:
Leader Länsi-Saimaa ry
Raatimiehenkatu 18, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin